Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kolorowa sałatka z pieczonej marchwi i cebuli z komosą ryżową

Kolorowa sałatka z pieczonej marchwi i cebuli z komosą ryżową
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka z pieczonych warzyw. W roli głównej marchewka i cebula z dodatkiem komosy ryżowej. Warzywa wystarczy pokroić, nastawić piekarnik i poczekać, aż będą miękkie i aromatyczne. W takim wydaniu smakują wyśmienicie.

Składniki

1 szklanka komosy ryżowej
3 szklanki wody
2 marchewki
1 mała biała cebula
2 czerwone cebule
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki nasion słonecznika
Przyprawy - sól, pieprz, mielona słodka papryka, kumin

Opis wykonania

1

Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika. Odstaw z płyty grzewczej.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.

2

Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.

Przygotuj warzywa – cebulę obierz i pokrój w piórka, marchewki obierz i pokrój w słupki.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuje piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
3

Warzywa skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie i przyrumienione.

4

Warzywa umieść na talerzu, wymieszaj z komosą ryżową. Polej dressingiem i posyp ziarnami słonecznika.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych