


Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka z pieczonych warzyw. W roli głównej marchewka i cebula z dodatkiem komosy ryżowej. Warzywa wystarczy pokroić, nastawić piekarnik i poczekać, aż będą miękkie i aromatyczne. W takim wydaniu smakują wyśmienicie.
Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika. Odstaw z płyty grzewczej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i pokrój w piórka, marchewki obierz i pokrój w słupki.
Warzywa skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie i przyrumienione.
Warzywa umieść na talerzu, wymieszaj z komosą ryżową. Polej dressingiem i posyp ziarnami słonecznika.