Kolorowa sałatka z pieczonej marchwi i cebuli z komosą ryżową
![Kolorowa sałatka z pieczonej marchwi i cebuli z komosą ryżową](https://akademiasmaku.pl/storage/7261/conversions/kolorowa-salatka-z-pieczonej-marchwi-i-cebuli-z-komosa-ryzowa-4429-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Kolorowa sałatka z pieczonej marchwi i cebuli z komosą ryżową
Kolorowa sałatka z pieczonej marchwi i cebuli z komosą ryżową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8371/conversions/kL1S7xmslLuzAm-thumb.webp)
Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika. Odstaw z płyty grzewczej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8372/conversions/lOcTyigTQJ8XMa-thumb.webp)
Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i pokrój w piórka, marchewki obierz i pokrój w słupki.
Porada
Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuje piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8373/conversions/JxbZH9JvIGMHvt-thumb.webp)
Warzywa skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie i przyrumienione.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8374/conversions/oyF5bpXGkNsFNy-thumb.webp)
Warzywa umieść na talerzu, wymieszaj z komosą ryżową. Polej dressingiem i posyp ziarnami słonecznika.
Komentarze