Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Kotleciki szu szu to kotlety drobiowe w obłędnej, paprykowej panierce. Ich zaletą jest to, że panierka nie chłonie tłuszczu, dzięki czemu są delikatne, ale nie tłuste.

Składniki

600 g pierś z kurczaka
4 łyżka mąka ziemniaczana
2 szt. żóltko
3 łyżka olej roślinny
2 łyżka jogurt grecki
2 ząbki czosnek
1 łyżka słodka papryka
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprz
do smaku sól
do smażenia olej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
347.5 kcal
Tłuszcz
13.25 g
Węglowodany
22.5 g
Błonnik
34.5 g
Białko
0.3 g
Sól
1.73 g

Opis wykonania

Krok 1

Jak przygotować kotleciki szu szu? Zacznij od kurczaka – umyj go, oczyść i osusz. Następnie pokrój go wzdłuż na mniejsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbij.

Do większej miski przełóż kawałki kurczaka, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, jogurt grecki, olej, czosnek, oregano, sól oraz pieprz.

Krok 2

Całość dobrze wymieszaj. Kotleciki szu szu przełóż do worka próżniowego vaccum. Przy użyciu końcówki blendera Bosch vaccum odessij powietrze, marynuj min. 30 minut (jeśli Ci się nie spieszy i przygotowujesz obiad na jutro, zostaw na całą noc).

Krok 3

Rozgrzej wyższą patelnię, wlej tyle oleju, aby pokrył całe dno. Czas usmażyć nasze kotleciki drobiowe szu szu! Smaż je z obydwu stron na złoty kolor. Z czym je podasz?


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Ale fajny przepis, jeszcze nie marynowałam piersi w żółtkach. Rzeczywiście kotleciki są delikatne i soczyste, fajnie przyprawione, czosnkowo- paprykowe. Można skomponować z wieloma dodatkami - ryż, ziemniaki, kasza. Zapisane w ulubionych, bo bede do nich wracać.