Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Kotleciki szu szu to kotlety drobiowe w obłędnej, paprykowej panierce. Ich zaletą jest to, że panierka nie chłonie tłuszczu, dzięki czemu są delikatne, ale nie tłuste.

Składniki

600 g pierś z kurczaka
4 łyżka mąka ziemniaczana
2 szt. żóltko
3 łyżka olej roślinny
2 łyżka jogurt grecki
2 ząbki czosnek
1 łyżka słodka papryka
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprz
do smaku sól
do smażenia olej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
347.5 kcal
Tłuszcz
13.25 g
Węglowodany
22.5 g
Błonnik
34.5 g
Białko
0.3 g
Sól
1.73 g

Opis wykonania

Jak przygotować kotleciki szu szu? Zacznij od kurczaka – umyj go, oczyść i osusz. Następnie pokrój go wzdłuż na mniejsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbij.

Do większej miski przełóż kawałki kurczaka, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, jogurt grecki, olej, czosnek, oregano, sól oraz pieprz.

Całość dobrze wymieszaj. Kotleciki szu szu przełóż do worka próżniowego vaccum. Przy użyciu końcówki blendera Bosch vaccum odessij powietrze, marynuj min. 30 minut (jeśli Ci się nie spieszy i przygotowujesz obiad na jutro, zostaw na całą noc).

Rozgrzej wyższą patelnię, wlej tyle oleju, aby pokrył całe dno. Czas usmażyć nasze kotleciki drobiowe szu szu! Smaż je z obydwu stron na złoty kolor. Z czym je podasz?

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Ale fajny przepis, jeszcze nie marynowałam piersi w żółtkach. Rzeczywiście kotleciki są delikatne i soczyste, fajnie przyprawione, czosnkowo- paprykowe. Można skomponować z wieloma dodatkami - ryż, ziemniaki, kasza. Zapisane w ulubionych, bo bede do nich wracać.

Powiązane przepisy