Kotlety wegańskie z kaszy gryczanej
4 porcje
Średnie
Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej z warzywami i z dodatkiem limonki. Bezglutenowe.
Składniki
1 szklanka Kasza gryczana
1 szt. Marchew duża
1 szt. Seler naciowy
1/2 szt. czerwona cebula
1 szczypta sól
2 szt. pieprz
2 łyżka Natka pietruszki
1 łyżka Chia lub siemię lniane
4 łyżka Wrzątek
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
183.8 kcal
Tłuszcz
2.3 g
Węglowodany
31.1 g
Błonnik
6.9 g
Białko
5 g
Sól
0.8 g
Kotlety wegańskie z kaszy gryczanej
Kotlety wegańskie z kaszy gryczanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę ugotuj. Marchew zetrzyj na tarce, pozostałe warzywa posiekaj. Całość duś z odrobiną oleju.
Po delikatnym wystygnięciupołącz kaszę z warzywami, dodaj przyprawy oraz chia (lub siemie lniane) wymieszane z wrzątkiem.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Formuj kotleciki i smaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jeśli masz problem ze sklejeniem, możesz obtoczyć w odrobinie mąki gryczanej.
Komentarze