Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką
4 porcje
35 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
W roli warzywnych kotletów doskonale odnajdują się nie tylko bataty, ale również marchewka, kapusta, kalafior i kasze.
Składniki
500 g bataty
1/2 szklanka czarne oliwki
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. liście laurowe
150 g ser feta
1 garść koperek
1 garść mięta
1 łyżeczka oregano
2 szt. ząbki czosnku
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka olej rzepakowy
150 g ryż jaśminowy
1/2 szklanka mrożony groszek
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka skórka z cytryna
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. ogórek
250 g pomidorki koktajlowe
1/2 szklanka czarne oliwki
50 g ser feta
1 łyżeczka oregano
2 łyżka koperek
2 łyżka olej rzepakowy
2 łyżka sok z cytryny
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1.Kotlety-bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy zmiękną przekładamy do miski i łączymy z reszta składników, formujemy kotleciki
2.Ryż- na patelni lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż, chwilę smażymy, dolewamy ok 300 ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min.
3.Sałatka- warzywa myjemy i kroimy w kostkę, siekamy koperek, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzch kruszymy fetę
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto
5. Przed podaniem do ryży dodajemy skórkę z cytryny i sok
Komentarze