Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami

Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smaczna i zdrowa zupa-krem. Świetnie nadaje się na obiad w pracy.

Składniki

50 dkg marchewka
2 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. czosnek ząbki
800 ml bulion warzywny
4 łyżka sok z cytryny
100 g szpinak świeży
1 szklanka mąka
1 szt. jajka
1/3 szklanka woda
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz

Opis wykonania

Krem: Ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondelku, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Chwilę razem smażyć i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Zupę rozdrobnić blenderem na gładki krem.

Kluski: Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, wlać wodę i rozdrobnić blenederm. Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, sól oraz szpinak i całość zmiksować. Ciasto kłaść łyżką do garnka z gotującą się wodą. Kluseczki gotować około 3 minuty po wypłynięciu. Krem podawać z kluseczkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ta zupa wygląda na doskonały sposób na rozgrzewkę po zimowym spacerze.
fiziowaaa
Zapomniałam kupić szpinak do klusek, ale nawet bez nich smakuje znakomicie!