Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami
4 porcje
30 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami
Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krem: Ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondelku, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Chwilę razem smażyć i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Zupę rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Kluski: Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, wlać wodę i rozdrobnić blenederm. Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, sól oraz szpinak i całość zmiksować. Ciasto kłaść łyżką do garnka z gotującą się wodą. Kluseczki gotować około 3 minuty po wypłynięciu. Krem podawać z kluseczkami.
Komentarze