Krem warzywny Cappuccino
4 porcje
Średnie
Kremowy, aksamitny, niezwykle aromatyczny. Prawdziwa bajka. To nie jest zupa krem, to krem warzywny cappuccino!
Składniki
1,5 l bulion warzywny
1 szt. młody kalafior
0,5 szt. batat
2 szt. młode ziemniaki
2 szt. marchew
1 szt. mleko kokosowe
100 g czerwona soczewica
2 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka czosnek
0,5 łyżeczka imbir
0,5 łyżeczka cynamon
2 szt. zmielone goździki
3 szt. mielone ziele angielskie
sól
Krem warzywny Cappuccino
Krem warzywny Cappuccino
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa dokładnie umyć, obrać ze skory i pokroić w średniej wielkości kawałki. Zagotować bulion warzywny, włożyć do niego warzywa i soczewicę, i na niewielkim ogniu gotować je do miękkości. Następnie dodać przyprawy i mleko kokosowe. Wymieszać, posolić do smaku i gotować jeszcze kilka minut do połączenia smaków. Następnie bardzo dokładnie zmiksować. Podawać w filiżankach z dodatkiem prażonych pestek dyni lub świeżych kiełków.
Komentarze