Krem z batatów
6 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Krem z batatów
Składniki
500 g batatów
100 g porów
litra bulionu warzywnego
mały ziemniak
średnie marchewki
średnie marchewki
łyżeczka curry
łyżeczki chili
pieprz czarny i sól
łyżki jogurtu greckiego
Krem z batatów
Krem z batatów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki. Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na jednolity, gładki krem. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę przez podaniem dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy z grzankami.
Komentarze