Krem z groszku z orientalną nutą
4 porcje
Średnie
Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym, porem, anyżem i orzeszkami pinii.
Składniki
Zielony Groszek
Por (białe części)
Mleko kokosowe
Bulion drobiowy
Imbir świeży
Trawa cytrynowa
Chili świeże
Sałata
Liść kafiru
Limonka
Kolendra
Cukier trzcinowy
Anyż
Sól i pieprz
Masło klarowane
Orzeszki pinii
Krem z groszku z orientalną nutą
Krem z groszku z orientalną nutą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na maśle podsmażyć część pokrojonego w talarki pora, posiekany imbir oraz chili.
- Dodać liść kafiru, anyż, część kolendry, trawę cytrynową, wlać mleko kokosowe oraz bulion.
- Całość chwilę gotować. Przecedzić przez sito.
- Na maśle podsmażyć pozostałą część pokrojonego pora, porwane liście sałaty i groszek.
- Wlać przecedzony wywar.
- Zagotować i zmiksować.
- Doprawić do smaku sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Podawać z prażonymi orzeszkami pinii i kolendrą.
Komentarze