Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady

Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Zaskakujące połączenie kalafiora z gorzką czekoladą i serem gorgonzola.

  1. Warzywa oczyścić, pokroić i podsmażyć na maśle aby się zeszkliły. Zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy się ugotują zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko.

  2. Dodać gorgonzolę i jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku.

  3. Czekoladę rozpuścić i zatemperować. Na folię nałożyć „kleksy” czekolady i przykryć drugim kawałkiem formy. Wałkiem uformować chipsy.

  4. Gdy czekolada stężeje przełożyć ją do zamrażarki.

  5. Otręby uprażyć na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.

  6. Zupę przelać do talerzy, posypać otrębami, do każdej porcji włożyć chipsa z czekolady.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Ile wiesz o kuchni polskiej?

Gzik to potrawa popularna…