Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady

Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zaskakujące połączenie kalafiora z gorzką czekoladą i serem gorgonzola.

Składniki

1/2 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kg kalafiora
1/2 kostki masła
1/2 kg sera gorgonzola
1/2 kg otrębów jaglanych
1/2 l mleka
1/2 l śmietany 36%
1 tabliczka czekolady gorzkiej
Sól
Pieprz

Opis wykonania

Warzywa oczyść, pokrój i podsmaż na maśle, aby się zeszkliły. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Gdy się ugotują zmiksuj i przetrzyj przez gęste sitko.

Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.

Czekoladę rozpuść i zatemperuj. Na folię nałóż „kleksy” czekolady i przykryj drugim kawałkiem formy. Wałkiem uformuj chipsy.

Gdy czekolada stężeje przełóż ją do zamrażarki.

Otręby upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.

Zupę przelej do talerzy, posyp otrębami, do każdej porcji dodaj chipsa z czekolady.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych