Omlet ze szczypiorkiem tradycyjny
1 porcje
5 min
Łatwe
Klasyczny kremowy omlet ze szczypiorkiem
Składniki
2 szt. jaja
1 szczypta sól
2 łyżeczka olej
Kremowy omlet ze szczypiorkiem
Kremowy omlet ze szczypiorkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej. Jaja wbij do miski i dobrze roztrzep, dodaj pocięty szczypiorek ( zostaw trochę szczypiorku do posypania na wierzch). Wlej na patelnię i szybkim ruchem potrząsaj patelnię lewą ręką, a prawą kreśl widelcem coś na kształt ósemki. Złóż 1/3 omleta do środka, przesuń całość na rant patelni i powolnym ruchem zawiń drugi koniec omleta. Przełóż delikatnie na talerz. Posyp szczypiorkiem. Jest to klasyczny omlet z kuchni francuskiej. Po przecięciu w środku ma być kremowy.
Komentarze