Kurczak w sosie hoisin
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak w sosie hoisin z warzywami
Kurczak w sosie hoisin z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso oczyść i pokrój na kawałki około 1,5 x 1,5 cm. Przełóż do wyższej miski, dodaj czosnek, imbir, paprykę, paprykę chilli, sól i dokładnie wymieszaj.
Przełóż do worka próżniowego i przy użyciu blendera z końcówką vaccum usuń powietrze. Pozostaw do marynowania na minimum 30 minut, możesz również marynować przez 12 godzin. W miseczce roztrzep jajko, a do głębokiego talerza wsyp mąkę ziemniaczaną. Kawałki zamarynowanego kurczaka zanurzaj w jajku, następnie w mące.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
W głębszej patelni patelni rozgrzej olej, smaż kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Usmażone kawałki wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na patelnię dodaj 4 łyżki wody i 4 łyżki sosu hoisin, dobra wymieszaj. Podgrzej sos, dodaj kawałki kurczaka, obracaj je pokrywając sosem. Kurczaka wyłóż na talerz, posyp sezamem i dymkę, podawaj z ryżem.
Komentarze