Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Hoisin to słodko-ostry sos ze słodkich ziemniaków, pasty sojowej i sezamu, który idealnie komponuje się z kurczakiem. Zrób kurczaka w sosie hoisin z warzywami według naszego przepisu.

Składniki

600 g - piersi z kurczaka
200 g - skrobi ziemniaczanej
4 łyżki - sosu hoisin
4 łyżki - wody
1 szt. - jajka
2 ząbki - czosnku posiekanego
1 łyżeczka - imbiru startego
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1/2 łyżeczki - chili
1/2 łyżeczki - soli
- dymka drobno posiekana
- sezam
- olej do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
381.8 kcal
Tłuszcz
6.7 g
Węglowodany
44.2 g
Błonnik
36 g
Białko
0.8 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój na kawałki około 1,5 x 1,5 cm. Przełóż do wyższej miski, dodaj czosnek, imbir, paprykę, paprykę chilli, sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Przełóż do worka próżniowego i przy użyciu blendera z końcówką vaccum usuń powietrze. Pozostaw do marynowania na minimum 30 minut, możesz również marynować przez 12 godzin. W miseczce roztrzep jajko, a do głębokiego talerza wsyp mąkę ziemniaczaną. Kawałki zamarynowanego kurczaka zanurzaj w jajku, następnie w mące.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

W głębszej patelni patelni rozgrzej olej, smaż kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Usmażone kawałki wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na patelnię dodaj 4 łyżki wody i 4 łyżki sosu hoisin, dobra wymieszaj. Podgrzej sos, dodaj kawałki kurczaka, obracaj je pokrywając sosem. Kurczaka wyłóż na talerz, posyp sezamem i dymkę, podawaj z ryżem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
solidna ilość mięska, tak to jest to !
Monka
Wygląda smakowicie
bsylvia
Bardzo dobry kurczak i ten sos super. Polecam!
Ila
Pyszny sos, polecam. Na pewno będę go stosować w innych przepisach