Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Liczba ocen: 3)


Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem to pyszne danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z intensywnym, lekko kwaśnym i słodkim smakiem sosu. Jest to jedno z dań kuchni azjatyckiej, ale z powodzeniem można je przygotować w domowej kuchni.

Składniki

400 g - piersi z kurczaka
3 łyżki - mąki lub skrobi ziemniaczanej
1 szt. - papryka czerwona
1 szt. - marchewka
1/3 szt. - ananasa
4 łyżki - ketchupu
80 ml - octu ryżowego
4 łyżki - cukru
2 łyżki - wody
2 ząbki - czosnku (posiekane)
1 łyżeczki - imbiru (startego)
1/2 łyżka - chili
1/2 łyżeczki - soli
- ryż (do podania)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
470 kcal
Tłuszcz
2.5 g
Węglowodany
81.7 g
Błonnik
27.8 g
Białko
3.7 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój na kawałki około 1,5 x 1,5 cm. Przełóż do wyższej miski wymieszaj z solą i mąką ziemniaczaną. Paprykę i ananasa pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę – w słupki.

Krok 2

Wymieszaj cukier i octem ryżowym. Na rozgrzaną na płytę grzewczą patelnię dodaj kurczaka, smaż z każdej strony, dodaj imbir i czosnek smaż dalej.

Krok 3

Do patelni dodaj: paprykę, marchew po chwili ananasa. Po 4–5 minutach dodaj ocet wymieszany z cukrem i ketchup. Dalej wszystko smaż przez 3–5 minut. Kurczaka wyłóż na talerz podawaj z ryżem.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.  



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
gwiazdeczka
Lubię chińskie dania, wiec ten przepis jest dla mnie idealny. Wszystko łatwe w przygotowaniu i fajnie, że trzeba nawet dodać ananas :) Ja podałam potrawę z ryżem.
luizaaa
bardzo dobre danie chińskie. Można nawet zrobić wegetariańskie, jak zastąpimy kurczaka tofu. Z ryżem smakuje idealnie ;) Szybko się je robi i najlepiej smażyć na patelni woku.
Aga Aga
Pyszny i szybki obiad. To lubię . Dobrze smakuje również z makaronem
Kobagata
Z ryżem najlepsze
Lalaxo
Słodycz, kwasowość, ostre, wszystko tutaj idealnie się łączy