Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ryba inna niż wszystkie, pieczona pod aromatyczną i ziołową kołderką z soli. Panierka do ryby okazuje się zbędna, gdy pieczesz ją w piekarniku - jest zdecydowanie bardziej aromatyczna i nietłusta.

Składniki

2 szt. Ryba labraks
1 kg sół
1 szt. cytryna
2 szt. pomidor
1 szt. Papryka żółta
1 szt. Papryka czerwona
2 łyżeczka Kolorowy pieprz w ziarenkach
1 łyżeczka ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
1 szklanka ząbek czosnku
1 garść świeży koperek
1 garść mięta
1 garść świeża nać pietruszki
1 łyżeczka słodka papryka

Opis wykonania

Jeśli ryba nie jest wypatroszona, należy ją dokładnie pozbawić wnętrzności. Rybę należy dokładnie umyć w zimnej wodzie. Ryby nie musimy skrobać, gdyż po upieczeniu skóra sama odejdzie od mięsa. Wnętrze każdej ryby delikatnie solimy i wkładamy do niego zioła np. pietruszkę, koperek, miętę oraz pół ząbka czosnku (wcześniej pokrojonego) i kilka plasterków cytryny.

Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne - takie by ryba zmieściła się na nim w całości. Na spód naczynia wysypujemy kilka łyżek soli, tak by sól pokryła spód w całości. Gdy ryby już „nadziejemy”, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do blendera lub rozdrabniacza wsypujemy resztę soli, dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz zioła. Proponuję użyć tych samych ziół, których użyliśmy wcześniej, czyli koperku, pietruszki czy mięty. Całość dokładnie rozdrabniamy.

Powstałą solą zasypujemy ryby, tak by były one w całości pokryte solą. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 25-30 minut. Rybę proponuję podać z orzeźwiającą salsą, w skład której wchodzą pokrojone w drobną kostkę: pomidor, 2 kolorowe małe słodkie papryczki, a także sok z cytryny, koperek, szczypta soli i słodkiej papryki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych