Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegetariańskie burgery z fasoli i batatów

Wegetariańskie burgery z fasoli i batatów
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Burgery z białej fasoli i batatów z sosem sojowym i pastą tahini.

Składniki

Bataty
Biała fasola
Ziarna słonecznika
Pestki dyni
Pasta tahini
Sos sojowy
Natka pietruszki
Czosnek
Chili
Kumin
Sól i pieprz
Bułki
Ajvar
Czerwona cebula
Rukola
Awokado
Roszponka

Opis wykonania

Bataty obrać, pokroić w kostkę, posmarować olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec przez ok. 20 minut. Fasolę z puszki przełożyć do dużej plastikowej miski.

Pestki słonecznika i dyni posiekać dużym nożem. Pestki i resztę składników dodać do fasoli. Kiedy bataty się upieką przestudzić je i dodać do pozostałych składników. Wszystko zmiksować blenderem na spójną masę. Następnie lepić rękami kotlety średniej wielkości. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kotlety i piec je w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut. Następnie kotlety obrócić i piec jeszcze 8-10 minut. Bułki lekko podgrzewać w piekarniku.

Dolną połówkę posmarować delikatnie ajwarem, ułożyć na spodzie kilka plasterków cebuli, kilka liści rukoli i roszponki, a następnie wyłożyć na gorącego burgera, pokrojone w pióra awokado i zamknąć bułkę. Całość przekłuć patyczkiem do szaszłyków.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych