Wegetariańskie burgery z fasoli i batatów
4 porcje
Średnie
Składniki
Wegetariańskie burgery z fasoli i batatów
Wegetariańskie burgery z fasoli i batatów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty obrać, pokroić w kostkę, posmarować olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec przez ok. 20 minut. Fasolę z puszki przełożyć do dużej plastikowej miski.
Pestki słonecznika i dyni posiekać dużym nożem. Pestki i resztę składników dodać do fasoli. Kiedy bataty się upieką przestudzić je i dodać do pozostałych składników. Wszystko zmiksować blenderem na spójną masę. Następnie lepić rękami kotlety średniej wielkości. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kotlety i piec je w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut. Następnie kotlety obrócić i piec jeszcze 8-10 minut. Bułki lekko podgrzewać w piekarniku.
Dolną połówkę posmarować delikatnie ajwarem, ułożyć na spodzie kilka plasterków cebuli, kilka liści rukoli i roszponki, a następnie wyłożyć na gorącego burgera, pokrojone w pióra awokado i zamknąć bułkę. Całość przekłuć patyczkiem do szaszłyków.
Komentarze