Łódeczki cukini
4 porcje
30 min
Łatwe
Łódeczki z młodej cukini wypełnione ulubionymi warzywami, zapieczone z serem. Wersja zarówno wegetariańska jak i dla wielbicieli mięsa.
Składniki
2 szt. Cukinia
5 szt. pieczarki
1 garść szpinak
40 g kalafior
40 g brokuł
1 szt. cebula
20 g parmezan
7 szt. Pomidorki koktajlowe
1 szczypta ulubione przyprawy
1 szczypta sól
3 łyżka oliwa z oliwek
Łódeczki cukini
Łódeczki cukini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj dokładnie cuknie, odkrój końcówki, rozetnij na pół i za pomocą łyżki wybierz miąższ z cukini do miski. Powstałe łódeczki polej oliwą z oliwek oraz solą. Odstaw. Na patelnię wrzuć kolejno: cebulę do zeszklenia, czosnek, pieczarki, rozetki z brokuła i kalafiora oraz/lub inne ulubione warzywa. Dopraw do smaku i podduś na wolnym ogniu. Do odłożonego wcześniej miąższu dodaj sól pieprz, ostrą paprykę oraz oregano. Możemy zacząć wypełniać łódeczki. Na sam spód miąższ, następnie warzywa z patelni, na wierzch liście szpinaku oraz pomidorki koktajlowe. Posyp parmezanem. Piecz w temp. 180 st. przez około 30 min. Gotowe!
Komentarze