Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lody malinowe

Opis wykonania

Orzeźwiające i przyjemnie słodkie tradycyjne lody malinowe będą świetną pozycją na letnim menu.

  1. Zagotuj wodę w garnku. Żółtka oddziel od białek i przełóż je do miski. Do żółtek dodaj cukier, a całość ucieraj na gładką masę w kąpieli wodnej.

  2. Podczas miksowania stopniowo dodawaj mleko. Gdy całość zgęstnieje, odstaw masę do przestudzenia.

  3. Śmietanę ubij na sztywną pianę. Maliny pokrój na kawałki lub zmiksuj blenderem. Następnie wymieszaj dokładnie maliny z masą z żółtkami i bitą śmietaną.

  4. Masę na lody przełóż do pojemnika dostosowanego do ujemnych temperatur. Podczas mrożenia konieczne jest mieszanie masy na domowe lody, by zapobiec pojawianiu się kryształków wody.

  5. Lody mieszaj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji i równomiernego zamarzania.