

Warto pamiętać, by w zbilansowanej diecie znalazły się ryby. Przepisy na nie znajdziemy w każdej książce kucharskiej, a łosoś to naprawdę wyjątkowa i zdrowa ryba. Tu w wersji pod pierzynką ze szpinaku i sera gorgonzola.
Łososia przypraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie gotuj na parze około 20 minut. Przygotuj ryż według opisu na opakowaniu i w czasie, gdy będzie się gotować, przyrządź sos. Od liści szpinaku oderwij łodyżki, umyj i duś na patelni w minimalnej ilości klarowanego masła przez około 3 minuty. Wyjmij na talerzyk.
Następnie na tej samej patelni i pozostałym maśle rozpuść ser gorgonzola. Dodaj śmietanę kremówkę wymieszaną z łyżeczką mąki, następnie szpinak i gotuj na małej mocy kilka minut, do momentu, aż sos będzie gęsty. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Porcje łososia wykładaj na ciepłe talerze, polewając ok. 2 łyżkami sosu, i podawaj gorące z porcją ryżu.