Makaron ryżowy z krewetkami
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Makaron ryżowy z krewetkami
Makaron ryżowy z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Być może nazwa potrawy sugeruje, że będzie ona czasochłonna i trudna w przygotowaniu – nic bardziej mylnego!
Oto jak przygotować to proste danie:
Rozmrożone krewetki należy w pierwszej kolejności obrać z pancerzy, a następnie usunąć jelito (ciemna nitka widoczna wzdłuż tułowia).
Obraną cebulę i paprykę pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło i dodać cebulę, a po chwili paprykę i smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dzięki temu krewetki zyskają odpowiedni, wyrazisty aromat i smak.
Po kilku minutach dodać krewetki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dolać odrobinę wody, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem przez kilka minut.
Tak przygotowane aromatyczne krewetki, podawać z ugotowanym makaronem ryżowym i – dla dekoracji – posiekaną natką pietruszki. Jesteśmy przekonani, że zaproponowane danie powinno zadowolić zarówno zadeklarowanych smakoszy owoców morza, jak i tych eksperymentujących ze smakami. Dzięki temu ten makaron z krewetkami będzie bardzo częstym gościem na Waszym kuchennym stole. Smacznego!
Komentarze