Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pomimo wyrobionego już przez lata gustu kulinarnego i większej lub mniejszej miłości do konkretnych potraw, każdy z nas od czasu do czasu zadaje sobie pytanie - co by tu zjeść? Być może jest to znak, że nasze kubki smakowe potrzebują odrobiny fantazji i urozmaicenia. Spieszymy Wam z pomocą, dlatego też prezentujemy przepis na makaron ryżowy z krewetkami! Fani owoców morza na pewno nie będą zawiedzeni.

Składniki

1 szt. cebula
200-250 g krewetki
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryka czerwona
1 szt. masło klarowane
1 garść natka pietruszki
100 g makaron ryżowy

Opis wykonania

Być może nazwa potrawy sugeruje, że będzie ona czasochłonna i trudna w przygotowaniu – nic bardziej mylnego!

Oto jak przygotować to proste danie:

Rozmrożone krewetki należy w pierwszej kolejności obrać z pancerzy, a następnie usunąć jelito (ciemna nitka widoczna wzdłuż tułowia).

Zobacz jak obierać krewetki.

Obraną cebulę i paprykę pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło i dodać cebulę, a po chwili paprykę i smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dzięki temu krewetki zyskają odpowiedni, wyrazisty aromat i smak.

Po kilku minutach dodać krewetki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dolać odrobinę wody, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem przez kilka minut.

Tak przygotowane aromatyczne krewetki, podawać z ugotowanym makaronem ryżowym i – dla dekoracji – posiekaną natką pietruszki. Jesteśmy przekonani, że zaproponowane danie powinno zadowolić zarówno zadeklarowanych smakoszy owoców morza, jak i tych eksperymentujących ze smakami. Dzięki temu ten makaron z krewetkami będzie bardzo częstym gościem na Waszym kuchennym stole. Smacznego!

Zobacz jak podawać krewetki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych