Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron ryżowy z krewetkami

Opis wykonania

Pomimo wyrobionego już przez lata gustu kulinarnego i większej lub mniejszej miłości do konkretnych potraw, każdy z nas od czasu do czasu zadaje sobie pytanie - co by tu zjeść? Być może jest to znak, że nasze kubki smakowe potrzebują odrobiny fantazji i urozmaicenia. Spieszymy Wam z pomocą, dlatego też prezentujemy przepis na makaron ryżowy z krewetkami! Fani owoców morza na pewno nie będą zawiedzeni.

  1. Być może nazwa potrawy sugeruje, że będzie ona czasochłonna i trudna w przygotowaniu – nic bardziej mylnego!

    Oto jak przygotować to proste danie:

  2. Rozmrożone krewetki należy w pierwszej kolejności obrać z pancerzy, a następnie usunąć jelito (ciemna nitka widoczna wzdłuż tułowia).

    Zobacz jak obierać krewetki.

    Obraną cebulę i paprykę pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło i dodać cebulę, a po chwili paprykę i smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dzięki temu krewetki zyskają odpowiedni, wyrazisty aromat i smak.

    Po kilku minutach dodać krewetki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dolać odrobinę wody, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem przez kilka minut.

  3. Tak przygotowane aromatyczne krewetki, podawać z ugotowanym makaronem ryżowym i – dla dekoracji – posiekaną natką pietruszki. Jesteśmy przekonani, że zaproponowane danie powinno zadowolić zarówno zadeklarowanych smakoszy owoców morza, jak i tych eksperymentujących ze smakami. Dzięki temu ten makaron z krewetkami będzie bardzo częstym gościem na Waszym kuchennym stole. Smacznego!

    Zobacz jak podawać krewetki.

Bosch do kuchni