


Makaron z cukinii jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego makaronu, a także ratunkiem dla osób na diecie lub z nietolerancją glutenu. Makaron warzywny jest szybki w przygotowaniu, smaczny i niezwykle lekki.
Poprzeczną obieraczką do warzyw zetnij cukinię wzdłuż.
Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy z oliwek i pokrojoną cukinię. Smaż przez ok. 4–5 minut, przewracając.
Na umieszczoną na płycie grzewczej letnią patelnię dodaj oliwę i drobno posiekany czosnek. Chwilę przesmaż i dodaj mięso. Smaż do momentu utraty wody i lekkiego zarumienienia.
Dodaj passatę, koncentrat, wodę, zmniejsz ogień i duś przez 30 minut. W międzyczasie dopraw solą i cukrem (cukier dodaje się dla zbalansowania kwasowości pomidorów).
Na talerzu ułóż makaron z cukinii i polej sosem. Jeśli lubisz, posyp parmezanem.