


W mojej kuchni zawsze królują sezonowe produkty. Staram się też wyciągać to co najlepsze z prostych receptur, tak żeby z pomocą dosłownie kilku składników wyczarować efektowne i super smaczne dania. I właśnie taki jest ten przepis - skorzystamy z pięknych dojrzałych pomidorów i surowej cukinii, które wzbogacą smak makaronu i klopsików. To będzie pożywny i pełnowartościowy obiad dla całej rodziny, który przygotujecie w dosłownie 20 minut.
Przepis jest szybki, więc wykonanie możesz zacząć od nastawienia wody na makaron.
Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój cukinię na cienkie i długie wstążki, posól je i odstaw na bok, żeby zmiękły.
Zaraz po tym przygotuj szybkie klopsiki. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, trochę suszonych ziół i posiekany drobno ząbek czosnku.
Uformuj dłońmi małe kuleczki i usmaż w niedużej ilości tłuszczu na złoto-brązowy kolor, na rozgrzanej mocno patelni.
Gotowe klopsiki wyłóż z patelni i od razu dodaj na nią posiekany ząbek czosnku, pokrojone na duże kawałki pomidory, sól, pieprz i odrobinę oliwy.
Całość podsmaż krótko na dużej mocy płyty grzewczej, aby pomidory nieco zmiękły i się podgrzały.
Następnie na patelnię wrzuć ugotowany makaron, dodaj klopsiki i cukinię.
Zamieszaj całość delikatnie i od razu podawaj.