Makaron z owocami morza pod chlebkiem
6 porcje
80 min
Trudne
Składniki
Makaron z owocami morza pod chlebkiem
Makaron z owocami morza pod chlebkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki chlebka mieszamy w misce dolewamy tyle wody aby mieszając zrobiło się elastyczne,gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy czystą ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,lekko podsmażamy,dodajemy mieszankę owoców morza,zalewamy pomidorami,wrzucamy bazylię,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,dusimy kilka minut na średnim ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente,odcedzamy przez sitko,porcjujemy do miseczek,zalewamy sosem.Każdą miseczkę przykrywamy ciastem drożdżowym,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190`C na ok. 15-20 tak aby ciasto się upiekło i nabrało złotobrązowego koloru.Wyjmujemy podajemy natychmiast po upieczeni,dekorujemy cząstkami cytryny oraz zieloną pietruszką.SMACZNEGO.
Komentarze