Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z owocami morza pod chlebkiem

Makaron z owocami morza pod chlebkiem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepisy na makarony rzadko zawierają dodatkowy przepis na chlebek. Jest makaron z pieczywem wcale nie występuje tak rzadko i jest to bardzo smaczne połaczenie. Spróbujcie!

Składniki

250g. makaronu Linguine
400g. mieszanki owoców morza
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
400g. pomidorów w puszce
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej bazyli
sól,pieprz do smaku
Chlebek:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 dag. świeżych drożdży
1 łyżka oleju
ciepła woda
cytryna,zielona pietruszka do dekoracji

Opis wykonania

Składniki chlebka mieszamy w misce dolewamy tyle wody aby mieszając zrobiło się elastyczne,gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy czystą ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,lekko podsmażamy,dodajemy mieszankę owoców morza,zalewamy pomidorami,wrzucamy bazylię,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,dusimy kilka minut na średnim ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente,odcedzamy przez sitko,porcjujemy do miseczek,zalewamy sosem.Każdą miseczkę przykrywamy ciastem drożdżowym,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190`C na ok. 15-20 tak aby ciasto się upiekło i nabrało złotobrązowego koloru.Wyjmujemy podajemy natychmiast po upieczeni,dekorujemy cząstkami cytryny oraz zieloną pietruszką.SMACZNEGO.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych