Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron z owocami morza pod chlebkiem

Opis wykonania

Przepisy na makarony rzadko zawierają dodatkowy przepis na chlebek. Jest makaron z pieczywem wcale nie występuje tak rzadko i jest to bardzo smaczne połaczenie. Spróbujcie!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Składniki chlebka mieszamy w misce dolewamy tyle wody aby mieszając zrobiło się elastyczne,gładkie ciasto.Ciasto przykrywamy czystą ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,lekko podsmażamy,dodajemy mieszankę owoców morza,zalewamy pomidorami,wrzucamy bazylię,zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku,dusimy kilka minut na średnim ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente,odcedzamy przez sitko,porcjujemy do miseczek,zalewamy sosem.Każdą miseczkę przykrywamy ciastem drożdżowym,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190`C na ok. 15-20 tak aby ciasto się upiekło i nabrało złotobrązowego koloru.Wyjmujemy podajemy natychmiast po upieczeni,dekorujemy cząstkami cytryny oraz zieloną pietruszką.SMACZNEGO.