Makaron z pomidorami suszonymi i rukolą
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Lekki makaron we włoskim stylu
Składniki
180 g makaron spaghetti lub bavette
6 szt. ząbki czosnku
8 szt. pomidory suszone
60 g rukola
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta świeżo mielony pieprz
1 szczypta sól morska
1 szczypta tarty parmezan
Makaron z pomidorami suszonymi i rukolą
Makaron z pomidorami suszonymi i rukolą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy całe ząbki czosnku. Jeśli ząbki są duże można przekroić na pół lub na mniejsze kawałki. Pomidory suszone kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Z liści rukoli obrywamy ogonki, a następnie same liście lekko kroimy. Gdy makaron jest już gotowy, a czosnek i pomidory podsmażone na patelnię wrzucamy pokrojoną rukolę. Smażymy około minuty, a następnie dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą i tartym parmezanem.
Komentarze