Makrela i śródziemnomorskie opowieści
2 porcje
30 min
Łatwe
Bajka o Makreli w śródziemnomorskiej bryzie
Składniki
2 szt. makrela tuszki
pół szklanki 250 ml kasza jaglana
1 szt. kolendra
1 szt. cukinia
2 łyżeczka masło klarowane
1 szczypta sól, pieprz
1 łyżeczka sok z cytryny
2 łyżeczka dressing (oliwa, zioła śródziemnomorskie, cytryna)
Makrela i śródziemnomorskie opowieści
Makrela i śródziemnomorskie opowieści
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na szczęście coraz częściej można znaleźć w sklepach tuszki surowej makreli. Ja znałam ją jedynie w postaci wędzonej lub zapuszkowanej. Ta ryba posiada wiele cennych składników odżywczych, jest mięsista, bardzo aromatyczna i według mnie: pobudza kreatywność w kuchni.
Moja makrela smażyła się w skórce, na zwykłej patelni ze znikomą ilością masła klarowanego. Na koniec polałam ją masłem szałwiowym z odrobiną soku z cytryny, pieprzu ziołowego i to sprawiło, że danie stało się niezwykle eleganckie. Do tego zaserwowałam grillowaną cukinię z dressingiem oraz kaszę jaglaną z dużą ilością kolendry.
Jest to porcja dla dwóch osób. Starałam się nie przesadzić z ilością tłuszczu gdyż sama rybcia ma ich sporo. Głównym zamierzeniem było połączenie produktu smażonego, grillowanego i gotowanego.
Komentarze