Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makrela i śródziemnomorskie opowieści

Makrela i śródziemnomorskie opowieści
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bajka o Makreli w śródziemnomorskiej bryzie

Składniki

2 szt. makrela tuszki
pół szklanki 250 ml kasza jaglana
1 szt. kolendra
1 szt. cukinia
2 łyżeczka masło klarowane
1 szczypta sól, pieprz
1 łyżeczka sok z cytryny
2 łyżeczka dressing (oliwa, zioła śródziemnomorskie, cytryna)

Opis wykonania

Na szczęście coraz częściej można znaleźć w sklepach tuszki surowej makreli. Ja znałam ją jedynie w postaci wędzonej lub zapuszkowanej. Ta ryba posiada wiele cennych składników odżywczych, jest mięsista, bardzo aromatyczna i według mnie: pobudza kreatywność w kuchni. Moja makrela smażyła się w skórce, na zwykłej patelni ze znikomą ilością masła klarowanego. Na koniec polałam ją masłem szałwiowym z odrobiną soku z cytryny, pieprzu ziołowego i to sprawiło, że danie stało się niezwykle eleganckie. Do tego zaserwowałam grillowaną cukinię z dressingiem oraz kaszę jaglaną z dużą ilością kolendry. Jest to porcja dla dwóch osób. Starałam się nie przesadzić z ilością tłuszczu gdyż sama rybcia ma ich sporo. Głównym zamierzeniem było połączenie produktu smażonego, grillowanego i gotowanego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy