Marynowana karkówka z grilla
6 porcje
Łatwe
Grillowane mięso jest niezwykle delikatne i soczyste, a marynowanie nadaje mu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.
Składniki
1 kg karkówki wieprzowej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oregano
½ łyżki wędzonej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Marynowana karkówka z grilla
Marynowana karkówka z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynowanie wyciąga i uwydatnia smak mięsa, który następnie zyskuje na intensywności dzięki powolnemu grillowaniu.
Opis przygotowania:
- Karkówkę pokrój na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Z pozostałych składników przygotuj marynatę do mięsa.
- Mięso włóż do miski, zalej marynatą, lekko wymasuj, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Mięso grilluj przez około 15 minut z każdej strony.
TIP:
- Delikatne rozbicie mięsa sprawi, że przejmie ono więcej smaków z marynaty i będzie delikatniejsze po ugrillowaniu.
Komentarze