Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grillowane mięso jest niezwykle delikatne i soczyste, a marynowanie nadaje mu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.

Składniki

1 kg karkówki wieprzowej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oregano
½ łyżki wędzonej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Marynowanie wyciąga i uwydatnia smak mięsa, który następnie zyskuje na intensywności dzięki powolnemu grillowaniu.

Opis przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem.
  2. Z pozostałych składników przygotuj marynatę do mięsa.
  3. Mięso włóż do miski, zalej marynatą, lekko wymasuj, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Mięso grilluj przez około 15 minut z każdej strony.

TIP:

  • Delikatne rozbicie mięsa sprawi, że przejmie ono więcej smaków z marynaty i będzie delikatniejsze po ugrillowaniu.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Pyszny karkóweczkę z dodatkiem masełka czosnkowego niebo w gebie
anlovi
Karkówka grillowana w piekarniku,intensywny smsk dzięki marynacie.