Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Marynowane krewetki na kolorowych warzywach

Marynowane krewetki na kolorowych warzywach
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krewetki marynowane w mleczku kokosowym i sosem sojowym, z warzywami i chińskim makaronem jajecznym.

Składniki

400 g surowych, oczyszczonych krewetek
duże cukinie
150 g marchwi
czerwona papryka
strączek czerwonego chilli
pomidory
cm kłącza imbiru
ząbki czosnku
2 łyżka oliwy
sok i skórka z jednej niepryskanej limonki
po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry i kminku
75 ml mleczka kokosowego
1-2 łyżka sosu sojowego
sól
250 g chińskiego makaronu jajecznego
pęczka świeżej kolendry

Opis wykonania

Krewetki oczyścić pod bieżącą wodą i osuszyć. Cukinię, marchew i paprykę pokroić na cienkie paseczki. Chili posiekać bardzo drobno. Usunąć pestki z pomidorów i drobno pokroić. Włożyć krewetki i warzywa do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Imbir obrać i zetrzeć. Ząbek czosnku drobno posiekać. Wymieszać olej, imbir, czosnek, skórkę i sok z limonki, przyprawy, mleko kokosowe i sos sojowy. Marynatę doprawić solą i wymieszać z krewetkami i warzywami. Przykryć i marynować przez godzinę w lodówce. Wielokrotnie zamieszać. Następnie gotować na parze według przepisu. W międzyczasie ugotować makaron al dente zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odlać i wyłożyć na podgrzane talerze lub miski. Mieszankę z krewetkami wykładać na makaron. Przybrać kolendrą i natychmiast podawać. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 8-10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych