Marynowane tofu
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Tofu to niezastąpiony składnik w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak. Po odpowiedniej obróbce termicznej i zamarynowaniu zyskuje charakter. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować orientalną marynatę do tofu.
Składniki
180 g - tofu
5 łyżek - sosu sojowego
2 łyżki - oleju sezamowego
2 ząbki - czosnku
1 korzeń - imbiru (kawałek ok. 2 cm)
Marynowane tofu
Marynowane tofu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tofu odsącz dokładnie z zalewy i pokrój na mniejsze części – 2–3 cm kostkę.
W pojemniku blendera umieść sos sojowy, olej sezamowy, obrany korzeń imbiru i ząbki czosnku. Wszystko zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą emulsję.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Pokrojone tofu umieść w misce i dodaj marynatę. Wymieszaj.
Całość odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Komentarze