Mielone w piekielnym sosie
4 porcje
30 min
Łatwe
Drobiowe Kotlety Pieczone w Płatkach owsianych z Ostrym sosem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki
500 g mięso mielone z indyka
1 szt. cebula dymka
1 szt. jajo
1 łyżka otręby
2 szt. czosnek
500 g pomidorki cherry
0,5 szt. papryka czerwona
1 szt. papryczki chilli
2 szczypta sól himalajska
2 szczypta pieprz czarny mielony
0,5 szklanka płatki owsiane
1 łyżka cebula czerwona
1 łyżeczka oliwa z oliwek
1 szczypta papryka słodka
1 szczypta papryka ostra
Mielone w piekielnym sosie
Mielone w piekielnym sosie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W naczyniu żaroodpornym skropione jedną łyżeczką oliwy Pomidorki,paprykę i czosnek w łupinkach wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na termoobieg. Piekę do zarumienienia się składników. Mięso mielone wrzucam do Miski, Doprawiam solą,pieprzem,paprykami oraz drobno posiekaną dymkę, Dorzucam jajo oraz otręby i wyrabiam na jednolitą masę,Formuję kotleciki w kształt podłużny, Obtaczam w płatkach owsianych,Nabijam na patyczki do szaszłyków które wcześniej namaczałam w wodzie po to by nie smaliły się podczas pieczenia.Wyjmuję z piekarnika naczynie z upieczonymi warzywami. Na blachę do pieczenia wykładam papier.Kładę kolejno kotleciki. Piekę w piekarniku w 180 stopniach na termoobiegu Do zrumienienia się płatków. Wystudzone pomidorki oraz paprykę wrzucam do minimalaksera. Czosnek obieram z łupinek. Dokładam do warzyw wraz z łyżką posiekanej czerwonej cebuli,szczyptą soli i pieprzu oraz papryczką chilli wraz z pestkami. Wszystko blenduję na gładką masę, Przelewam do miseczki.Podaję np. z frytkami z batata i surówką lub w postaci przekąski na imprezę,
Komentarze