Mini burgery
9 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Mini burgery z domowymi bułkami, wołowiną, piklami z czerwonej cebuli, pomidorem i sosem.
Składniki
340 g Mąka
50 g Masło
1 szt. Jajko
16 g Drożdże
25 g Cukier
75 ml Mleko
75 ml Woda
7 g Sól
1 kg Wołowina
10 ml Sos worcestershire
200 g Czerwona cebula pikle
3 szt. Pomidor malinowy
300 g Korniszony
100 g Majonez
100 g Jogurt grecki
50 g Musztarda francuska
1 szt. Sałata lodowa
Mini burgery
Mini burgery
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z drożdży i cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn Po ok 30 min zaczyn połączyć z resztą składników z wyjątkiem soli. Wyrabiać ciasto w mikserze ok 30 min. Na koniec dodać sól. Bułki uformować,posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem lub czarnuszką. Piec 170 stopni 9 min. I 190 stopni 7 min.
Wołowinę zmielić, przyprawić solą, pieprzem i sosem worcesterchire. Uformować burgery. Smażyć na patelni po ok3-4 min z każdej strony. Bułkę przekroić, posmarować masłem klarowanym i przypiec na patelni. Zmieszać majonez z jogurtem i musztardą. Nałożyć sos na bułkę, salate lodową, burgera, pikle z czerwonej cebuli, pomidora i korniszona. Drugą połowę bułki posmarować sosem i gotowe.
Komentarze