


Zmodyfikowany przepis na tradyucjne włoskie ragu
Marchewkę, seler naciowy, cebulę,boczek, czosnek i chilli kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy aż się zarumieni. Do boczku wrzucamy czosnek i chilli i cebulę. Następnie po 2-3 minutach wrzucamy marchewkę i selera. Pieczemy pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa się zeszklą. Następnie stopniowo na patelnię wkładamy mięso. Mieszamy od czasu do czasu żeby mięso było sypkie. Kiedy mięso będzie z wierzchu podpieczone podlewamy wszystko winem. Ilość wina może być modyfikowana. Czekamy aż wszystko się zagotuje i ulotni się alkohol. Wtedy dodajemy gorący bulion wołowy, następnie powoli dodajemy przecier pomidorowy. Wrzucamy posiekane zioła i zostawiamy wszystko na małym ogniu na ok. 2 godziny. Trochę to trwa, ale warto. W tym czasie zagniatamy ciasto na makaron. Łączymy w misce mąkę jaja i sól. Po uzyskaniu jednolitej masy formujemy kulę i wkładamy cisto do foliowej torebki. Po ok. 15 minutach zaczynamy wałkować ciasto i kroić makaron. Im szerszy tym smaczniejszy. bo więcej sosu się na nim oblepi. Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 2 minuty. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i podajemy z listkiem bazylii i tartym parmezanem.