Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Nic nie smakuje podczas meczu tak, jak solidny, wołowy burger.

Składniki

500 g mielonej wołowiny z przedniej ćwiartki
1 szczypta czarnego pieprzu
1 szczypta soli
50 ml bulionu drobiowego
1 szt. cebuli
2 szt. czosnku
1 garść rukola
1 szt. czerwonej cebuli
5 szt. bułki
sos
5 łyżka majonezu
2 łyżka chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny

Opis wykonania

Sos

W miseczce wymieszaj sok z cytryny, chrzan ,majonez i dopraw solą i pieprzem

Wołowina

  1. Do mięsa mielonego dodaj: bulion drobiowy, pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek, sól, pieprz.
  2. Wymieszaj wszystko na jednolita masę i uformuj 5 burgerów po 100 g każdy.
  3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni lub grillu przez około 5 minut z każdej strony.
  4. Podczas obracania burgerów na patelni dodaj boczniaki. Te grzybki nie wymagają długiego smażenia więc 3 minuty na pewno im wystarczy.
  5. W międzyczasie włóż przekrojone bułki do piekarnika, ustaw funkcję grillowania. Poczekaj aż bułki lekko się przyrumienią i zagrzeją.
  6. Spód naszego burgera posmaruj sosem chrzanowym, następnie połóż mięso, kilka plasterków czerwonej cebulki podsmażone boczniaki, garść rukoli i polej sosem chrzanowym.

Gwarantuje że wszyscy kibice będą zadowoleni!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Obłędne burgery 😁u mnie jeszcze dodałam jajko sadzone 👍bomba!
Iza
Klasa burger, połączenie dobrego świeżego mięska z chrupiącą bułką to zawsze dobra propozycja obiadowa
Radosław
Koniecznie z dużą ilością warzyw :)
Aleksandra J
U mnie podwójny ☺️ bardzo smaczne 😊