Mus z łososia
4 porcje
Średnie
Składniki
Mus z łososia
Mus z łososia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Plastry wędzonego łososia przeciąć na pół i wyłożyć nimi cztery foremki sufletowe. Posolić filet z łososia, włożyć do naczynia i pokropić sokiem z cytryny. Nałożyć pokrywkę i gotować w podany sposób. Następnie rozdrobnić filet z łososia. Namoczyć żelatynę w arkuszach zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie włożyć wilgotną żelatynę do małej formy i rozpuścić w podany sposób. Ubić śmietanę i zmieszać jej połowę z piure łososiowym. Dodać żelatynę i pozostała śmietanę. Do musu łososiowego dodać koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Napełnić przygotowane foremki i pozostawić na co najmniej godzinę w zimnym miejscu. Następnie ostrożnie wytrząsnąć mus na talerz. Sposób nastawiania: Gotowanie łososia: mikrofalówka 600 W, 4-5 minut. Rozpuszczanie żelatyny: mikrofalówka 180 W, 20-50 sekund. Wskazówka: mus z łososia należy podawać z zieloną sałatą i bagietką.
Komentarze