Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mus z łososia świetnie pasujący do bagietki i zielonej sałaty.

Składniki

plastry wędzonego łososia
250 g świeżego łososia bez skóry
2 łyżka soku z cytryny
sól
arkusze żelatyny
150 ml śmietany
1-2 łyżka siekanego koperku
sok z cytryny
sól
pieprz

Opis wykonania

Plastry wędzonego łososia przeciąć na pół i wyłożyć nimi cztery foremki sufletowe. Posolić filet z łososia, włożyć do naczynia i pokropić sokiem z cytryny. Nałożyć pokrywkę i gotować w podany sposób. Następnie rozdrobnić filet z łososia. Namoczyć żelatynę w arkuszach zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie włożyć wilgotną żelatynę do małej formy i rozpuścić w podany sposób. Ubić śmietanę i zmieszać jej połowę z piure łososiowym. Dodać żelatynę i pozostała śmietanę. Do musu łososiowego dodać koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Napełnić przygotowane foremki i pozostawić na co najmniej godzinę w zimnym miejscu. Następnie ostrożnie wytrząsnąć mus na talerz. Sposób nastawiania: Gotowanie łososia: mikrofalówka 600 W, 4-5 minut. Rozpuszczanie żelatyny: mikrofalówka 180 W, 20-50 sekund. Wskazówka: mus z łososia należy podawać z zieloną sałatą i bagietką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych