Naleśniki w sosie pomarańczowym inspirowane są francuską klasyką, z tą różnicą że w naszym przepisie nie używamy alkoholu i nie podpalamy zawartości patelni. Korzystamy oczywiście z niesamowitych aromatów zapewnianych przez skórkę z pomarańczy!
Przygotowane w ten sposób naleśniki są słodkie, bardzo pomarańczowe i przepięknie pachną. Co najfajniejsze, ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego są świetną propozycją na sycący obiad dla całej rodziny, nawet w środku pracowitego tygodnia.
Opis wykonania
W misce wymieszaj dość dokładnie wszystkie składniki ciasta naleśnikowego.
Na patelni z niewielką ilością tłuszczu usmaż cieniutkie naleśniki.
Po usmażeniu naleśników, na czystej patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło do czasu, aż cukier zacznie się topić.
Kiedy cukier całkiem się roztopi i zacznie nabierać brązowo-karmelowej barwy zmniejsz ogień i dodaj na sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy.
Całość szybko i dokładnie wymieszaj, tak by powstał sos o jednolitej konsystencji.
Cały czas podgrzewając sos dodawaj na patelnię po jednym naleśniku, tak by możliwie dokładnie zamoczyć go w sosie, a zaraz potem złożyć dwa razy na pół. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki, a na końcu filetowane cząstki pomarańczy.
Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, aby naleśniki dobrze wchłonęły sos pomarańczowy i dodatkowo lekko się skarmelizowały.
Tak przygotowane naleśniki podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub serka mascarpone.
TIP
Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu, możesz zamiast pomarańczy użyć po prostu soku pomarańczowego, a rozpuszczony cukier zastąpić miodem.