Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśniki z sosem pomarańczowym po francusku

Naleśniki w sosie pomarańczowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycący obiad dla całej rodziny.

Składniki

120 g mąki pszenna
300 ml mleka
2 szt. jajek
1 łyżeczka brązowego cukru
1 szczypta soli
2 łyżka roztopionego masła lub oleju kokosowego
tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, lub olej kokosowy)
Sos pomarańczowy
1 szt. skórki startej z 1 pomarańczy
1 szt. wyfiletowaneej cząstki z dwóch pomarańczy
1 szt. soku z pomarańczy wyciśniętego z pozostałości po filetowaniu pomarańczy
2 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka masła
2 łyżka cukru brązowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
411.8 kcal
Tłuszcz
21.45 g
Węglowodany
43.1 g
Błonnik
10.4 g
Białko
2.98 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Naleśniki w sosie pomarańczowym inspirowane są francuską klasyką, z tą różnicą że w naszym przepisie nie używamy alkoholu i nie podpalamy zawartości patelni. Korzystamy oczywiście z niesamowitych aromatów zapewnianych przez skórkę z pomarańczy!

Przygotowane w ten sposób naleśniki są słodkie, bardzo pomarańczowe i przepięknie pachną. Co najfajniejsze, ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego są świetną propozycją na sycący obiad dla całej rodziny, nawet w środku pracowitego tygodnia.

Naleśniki w sosie pomarańczowym - zdjęcie 1

Opis wykonania

  1. W misce wymieszaj dość dokładnie wszystkie składniki ciasta naleśnikowego.
  2. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu usmaż cieniutkie naleśniki.
  3. Po usmażeniu naleśników, na czystej patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło do czasu, aż cukier zacznie się topić.
  4. Kiedy cukier całkiem się roztopi i zacznie nabierać brązowo-karmelowej barwy zmniejsz ogień i dodaj na sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy.
  5. Całość szybko i dokładnie wymieszaj, tak by powstał sos o jednolitej konsystencji.
  6. Cały czas podgrzewając sos dodawaj na patelnię po jednym naleśniku, tak by możliwie dokładnie zamoczyć go w sosie, a zaraz potem złożyć dwa razy na pół. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki, a na końcu filetowane cząstki pomarańczy.
  7. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, aby naleśniki dobrze wchłonęły sos pomarańczowy i dodatkowo lekko się skarmelizowały.
  8. Tak przygotowane naleśniki podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub serka mascarpone.

TIP

Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu, możesz zamiast pomarańczy użyć po prostu soku pomarańczowego, a rozpuszczony cukier zastąpić miodem.

Naleśniki w sosie pomarańczowym - zdjęcie 2

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszny, niecodzienny sposób na naleśnika. Warto wypróbować.