Ogórki w zalewie curry
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Przygotuj pyszne przetwory z ogórków – idealne na zimę. Oprócz ogórków kiszonych czy małosolnych bardzo popularne są ogórki w zalewie curry. Słodko-kwaśne o wyczuwalnym posmaku przyprawy – curry. Mogą być podawane nie tylko do obiadu, ale jako samodzielna przekąska.
Składniki
1 kg ogórków
1,5 l wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 łyżka soli
3 łyżki curry
2-3 baldachy kopru razem z łodygami
1 łyżeczka gorczycy
Pieprz w ziarnach
Ogórki w zalewie curry
Ogórki w zalewie curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój w ósemki.
Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – baldachy kopru z łodygami, gorczycę i ziarna pieprzu.
Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i zagotuj na płycie grzewczej. Na koniec dodaj curry, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Gdy zalewa przestygnie zalej ogórki, zakręć słoiki i wstaw do pasteryzacji.
Komentarze