Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Przygotuj pyszne przetwory z ogórków – idealne na zimę. Oprócz ogórków kiszonych czy małosolnych bardzo popularne są ogórki w zalewie curry. Słodko-kwaśne o wyczuwalnym posmaku przyprawy – curry. Mogą być podawane nie tylko do obiadu, ale jako samodzielna przekąska.

Składniki

1 kg ogórków
1,5 l wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 łyżka soli
3 łyżki curry
2-3 baldachy kopru razem z łodygami
1 łyżeczka gorczycy
Pieprz w ziarnach

Opis wykonania

1

Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój w ósemki.

2

Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – baldachy kopru z łodygami, gorczycę i ziarna pieprzu.

Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

3

Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i zagotuj na płycie grzewczej. Na koniec dodaj curry, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

4

Gdy zalewa przestygnie zalej ogórki, zakręć słoiki i wstaw do pasteryzacji.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra Pępek
Ja obrałam ze skórki, dla podbicia smaku dodałam po kawałku papryki zamiast kopru.
Lalaxo
Mniam mniam mniam!
MariaBasia
Pyszne. Bardzo intensywny smak curry. Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Polecam pokroić wzdłuż na plastry, są potem idealnie na kanapkę.