Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Przygotuj pyszne przetwory z ogórków – idealne na zimę. Oprócz ogórków kiszonych czy małosolnych bardzo popularne są ogórki w zalewie curry. Słodko-kwaśne o wyczuwalnym posmaku przyprawy – curry. Mogą być podawane nie tylko do obiadu, ale jako samodzielna przekąska.

Składniki

1 kg ogórków
1,5 l wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 łyżka soli
3 łyżki curry
2-3 baldachy kopru razem z łodygami
1 łyżeczka gorczycy
Pieprz w ziarnach

Opis wykonania

Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój w ósemki.

Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – baldachy kopru z łodygami, gorczycę i ziarna pieprzu.

Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i zagotuj na płycie grzewczej. Na koniec dodaj curry, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Gdy zalewa przestygnie zalej ogórki, zakręć słoiki i wstaw do pasteryzacji.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych