Ogórki w zalewie curry

4 porcje
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Ogórki w zalewie curry
Ogórki w zalewie curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój w ósemki.

Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – baldachy kopru z łodygami, gorczycę i ziarna pieprzu.
Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i zagotuj na płycie grzewczej. Na koniec dodaj curry, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Gdy zalewa przestygnie zalej ogórki, zakręć słoiki i wstaw do pasteryzacji.
Komentarze