Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ogórki w zalewie curry

Opis wykonania

Przygotuj pyszne przetwory z ogórków – idealne na zimę. Oprócz ogórków kiszonych czy małosolnych bardzo popularne są ogórki w zalewie curry. Słodko-kwaśne o wyczuwalnym posmaku przyprawy – curry. Mogą być podawane nie tylko do obiadu, ale jako samodzielna przekąska.

Ogórki w zalewie curry - krok 1

Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój w ósemki.

Ogórki w zalewie curry - krok 2

Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – baldachy kopru z łodygami, gorczycę i ziarna pieprzu.

Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

Ogórki w zalewie curry - krok 3

Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i zagotuj na płycie grzewczej. Na koniec dodaj curry, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Ogórki w zalewie curry - krok 4

Gdy zalewa przestygnie zalej ogórki, zakręć słoiki i wstaw do pasteryzacji.

 

Bosch do kuchni