Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Omlet ze szparagami i pomidorami

Opis wykonania

Robi się go szybko i łatwo a smak można zmieniać żonglując dodatkami. Jest puszysty i wysoki, z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i pomidorami. Jajka to produkty, z których można wyczarować nie mal nieskończoną ilość dań!

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy. Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.