Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Robi się go szybko i łatwo a smak można zmieniać żonglując dodatkami. Jest puszysty i wysoki, z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i pomidorami. Jajka to produkty, z których można wyczarować nie mal nieskończoną ilość dań!

Składniki

2 szt. jajka
1 łyżka masło
1 łyżka mąka
1 łyżka mleko
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz biały
1/2 szt. cebula
1 szt. pomidor
5-6 szt. szparagi białe

Opis wykonania

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy. Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych