Omlet z ryżem po japońsku
4 porcje
40 min
Łatwe
Klasyka kuchni japońskiej w wykonaniu Julii Bernard
Składniki
3 szt. Jajko
1 łyżka Olej ryżowy
100 g Ryż
1 szt. Marchew
1 szt. Czerwona papryka
1 szt. Cebula
1 łyżka Ketchup
50 ml Sos sojowy
Omuraisu (オムライス) czyli omlet z ryżem po japońsku wg Julii Bernard
Omuraisu (オムライス) czyli omlet z ryżem po japońsku wg Julii Bernard
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- W garnku ugotuj ryż.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki na „farsz”: pokrój marchewkę, paprykę, cebulę.
- PS. Marchewkę możesz trochę podgotować, żeby nie była twarda.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulkę.
- Dodaj pozostałe składniki oraz ketchup i wszystko wymieszaj.
- Zdejmij z patelni.
- Rozbij 3 jajka do szklanki i zmiksuj je przy pomocy blendera ręcznego.
- Z jajek usmaż omlet na cienkiej warstwie oleju, uważnie sprawdzając, żeby nie przywarł.
- Gdy już jest prawie gotowy na jedną stronę wrzuć „farsz” i delikatnie zamknij formując kształt pół księżyca.
- Podawaj np. z listkiem sałaty i pomidorkami cherry oraz sosem sojowym.
Komentarze