Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Onigri – japońskie kanapki ryżowe

Opis wykonania

Ryż to podstawa kuchni japońskiej, nic więc dziwnego, że spotkamy go zarówno w daniach obiadowych jak i w formie przekąsek. Sprawdź, jak z ryżu przygotować pyszne i sycące kanapki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako lunch na wynos jak i jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Onigri – japońskie kanapki ryżowe - krok 1

Ryż płuczemy w wodzie, aż woda będzie klarowna. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schładzamy do temperatury pokojowej. Do ryżu dodajemy sezam, sok z limonki i dokładnie mieszamy.

Onigri – japońskie kanapki ryżowe - krok 2

Filet łososia przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i marynujemy przez ok. 20 minut. Na blaszce układamy zamarynowanego łososia, pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 4 minuty (ryba powinna być lekko surowa).

Schłodzoną rybę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sezam oraz avocado i dokładnie mieszamy.

Onigri – japońskie kanapki ryżowe - krok 3

Wilgotnymi palcami formujemy z porcji ryżu trójkąt, w środku robimy zagłębienie – nakładamy  farsz i zaklejamy ryżem. Tak uformowany ryż układamy na arkuszu nori (przyciętego na wymiar porcji) i zwijamy z obydwu stron.

Bosch do kuchni