Onigri – japońskie kanapki ryżowe
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Onigri – japońskie kanapki ryżowe
Onigri – japońskie kanapki ryżowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż płuczemy w wodzie, aż woda będzie klarowna. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schładzamy do temperatury pokojowej. Do ryżu dodajemy sezam, sok z limonki i dokładnie mieszamy.
Filet łososia przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i marynujemy przez ok. 20 minut. Na blaszce układamy zamarynowanego łososia, pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 4 minuty (ryba powinna być lekko surowa).
Schłodzoną rybę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sezam oraz avocado i dokładnie mieszamy.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Wilgotnymi palcami formujemy z porcji ryżu trójkąt, w środku robimy zagłębienie – nakładamy farsz i zaklejamy ryżem. Tak uformowany ryż układamy na arkuszu nori (przyciętego na wymiar porcji) i zwijamy z obydwu stron.
Komentarze