Orientalne curry z pęczakiem, cukinią i suszoną śliwką
4 porcje
Średnie
Błyskawiczne, pełne aromatu, orientalne, wegetariańskie danie. Wspaniale smakuje od razu po przygotowaniu, ale także odgrzewane.
Składniki
3/4 szklanka Kasza pęczak
1 szt. Cukinia
1 szt. Pomidory bez skórki - puszka
100 g Śliwki suszone
1 szt. Cebula duża
2 szt. Czosnek - ząbki
1/2 łyżeczka Ostra papryka chilli
1 łyżka Curry
1/2 łyżeczka Kminek cały
1 szt. Cynamon laska
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki do dekoracji
3 szt. Olej rzepakowy
Orientalne curry z pęczakiem, cukinią i suszoną śliwką
Orientalne curry z pęczakiem, cukinią i suszoną śliwką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy i podduś chwilę. Dodaj kaszę i mieszaj do czasu aż nabierze równomiernego koloru curry, dodaj laskę cynamonu, pokrojone pomidory z puszki, suszone śliwki i cukinię, duś pod przykryciem około 20 minut, aż cukinia zrobi się miękka.
Podawaj w miseczce, jako "babeczka" lub foremny walec, udekoruj natką pietruszki bądź kolendrą.
Komentarze