Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Orientalne curry z pęczakiem, cukinią i suszoną śliwką

Orientalne curry z pęczakiem, cukinią i suszoną śliwką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Błyskawiczne, pełne aromatu, orientalne, wegetariańskie danie. Wspaniale smakuje od razu po przygotowaniu, ale także odgrzewane.

Składniki

3/4 szklanka Kasza pęczak
1 szt. Cukinia
1 szt. Pomidory bez skórki - puszka
100 g Śliwki suszone
1 szt. Cebula duża
2 szt. Czosnek - ząbki
1/2 łyżeczka Ostra papryka chilli
1 łyżka Curry
1/2 łyżeczka Kminek cały
1 szt. Cynamon laska
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki do dekoracji
3 szt. Olej rzepakowy

Opis wykonania

Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy i podduś chwilę. Dodaj kaszę i mieszaj do czasu aż nabierze równomiernego koloru curry, dodaj laskę cynamonu, pokrojone pomidory z puszki, suszone śliwki i cukinię, duś pod przykryciem około 20 minut, aż cukinia zrobi się miękka. Podawaj w miseczce, jako "babeczka" lub foremny walec, udekoruj natką pietruszki bądź kolendrą.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych