Orientalne placki ryżowe w stylu no waste
![Orientalne placki ryżowe w stylu no waste](https://akademiasmaku.pl/storage/8022/conversions/orientalne-placki-ryzowe-w-stylu-no-waste-5217-single.webp)
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Po ostatnim obiedzie zostało Ci całkiem sporo ryżu i nie chcesz, żeby się zmarnował? Sprawdź ten szybki sposób na orientalne placuszki i gotuj #nowaste!
Składniki
200 g - ryżu (który pozostał niewykorzystany)
2 łyżki - kolendry posiekanej
0,5 łyżeczki - imbiru startego
0,5 łyżeczki - skórki z limonki
1 szt. - chilli tajskiego (małe, posiekane)
1 szt. - cebuli
1 szt. - jajka
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Orientalne placki ryżowe w stylu no waste
Orientalne placki ryżowe w stylu no waste
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10581/conversions/dBpFwJbPodvrGI-thumb.webp)
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia.
Do kielicha blendera dodaj: ryż, cebulę, chilli, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kolendrę i wymieszaj ręcznie.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10582/conversions/GJ4KFthfGasmVR-thumb.webp)
Placki smaż z każdej strony na złoto. Po usmażeniu odsącz je na papierze kuchennym.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10583/conversions/aoiSCWW3e6MLKF-thumb.webp)
Placki możesz podać z sosem sojowym.
Komentarze