Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Orientalne placki ryżowe w stylu no waste

Orientalne placki ryżowe w stylu no waste
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Po ostatnim obiedzie zostało Ci całkiem sporo ryżu i nie chcesz, żeby się zmarnował? Sprawdź ten szybki sposób na orientalne placuszki i gotuj #nowaste!

Składniki

200 g - ryżu (który pozostał niewykorzystany)
2 łyżki - kolendry posiekanej
0,5 łyżeczki - imbiru startego
0,5 łyżeczki - skórki z limonki
1 szt. - chilli tajskiego (małe, posiekane)
1 szt. - cebuli
1 szt. - jajka
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Opis wykonania

Krok 1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia.

Do kielicha blendera dodaj: ryż, cebulę, chilli, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kolendrę i wymieszaj ręcznie.

Krok 2

Placki smaż z każdej strony na złoto. Po usmażeniu odsącz je na papierze kuchennym.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Placki możesz podać z sosem sojowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo fajny przepis z resztką ryżu polecam :D !