Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Owsianka overnight z owcocami

Opis wykonania

Lodówkowy SlowFood na FastFoodowe śniadanie lub jako posiłek w pracy czy szkole, w niezliczonych wariacjach smakowych za sprawą dodatków : )

Każdy musi znaleźć swoją proporcję, jaka mu odpowiada. Czy woli bardziej płynną, czy bardziej zwartą owsiankę. Ja zrobiłam kilka wersji, co widać po zdjęciach. Ale do rzeczy. Pół szklanki płatków owsianych wsypcie do większego słoika, czy innego wysokiego pojemnika. Zalejcie niepełną szklanką mleka i dodajcie z 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie proponuję dorzucić 4 łyżeczki nasion chia i 2 łyżeczki lnu (nie mielonego, tylko całych nasion) oraz łyżeczkę ostropestu (bo podobno jest taki wspaniały, na trawienie, to niech ruszy jelitka). Dodałam jeszcze trochę rodzynek, ale równie dobrze sprawdzają się inne suszone owoce. Zamiast słodzić cukrem, dodałam dwie łyżeczki syropu daktylowego, bo bez niego całość była by dość mdła, a przecież ma smakować. I taką owsiankę, teraz dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. A rano, każdemu nałożyć do miseczki i posypać nasionami kakao i jagodami goi, albo orzechami i dodać jakiegoś świeżego owocka. Pysznie będzie z kiwi, malinami czy borówkami. To, na co aktualnie jest sezon.