Hummus z zielonej soczewicy
6 porcje
30 min
Łatwe
Pasty zastępują mi mięso, kiełbasę i masło. Robi się je krótko pod warunkiem, że wpierw przygotuje się bazę, czyli warzywo. Można dnia poprzedniego.
Składniki
1 szklanka zielona soczewica
2 łyżka oliwa
1 łyżeczka zielona czubrica
1/2 łyżeczka kminek zmielony
1 szczypta sól himalajska
1 szczypta pieprz mielony
1/2 szt. zabek czosnku
6 szt. maca
Pasta (hummus) z zielonej soczewicy.
Pasta (hummus) z zielonej soczewicy.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę zieloną przepłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po 30 minutach powinna być miękka. Odlać wodę, ostudzić. Tę czynność można wykonać dzień wcześniej. Do blendera włożyć soczewicę, oliwę, czosnek, pieprz, czubricę, kminek. Zmiksować na gładką masę. Jeśli jest niezbyt aksamitna, dolać oliwy. Popróbować. Można doprawić do smaku. Przełożyć do zamykanego naczynia i smarować hummusem macę. Użyć do przybrania listków sałaty.
Komentarze