Pasta z cukinii
![Pasta z cukinii](https://akademiasmaku.pl/storage/7346/conversions/pasta-z-cukinii-4514-single.webp)
4 porcje
50 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Mieszanka pieczonej cukinii, czosnku, oliwy z oliwek i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie pysznego smarowidła do kanapek.
Składniki
3 małe cukinie
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka oliwy
Sok z 1/2 cytryny
Ostra papryka do smaku
Natka pietruszki
Sól, pieprz do smaku
Pasta z cukinii
Pasta z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8731/conversions/zqEXacGCvSLkr0-thumb.webp)
Cukinie umyj, natnij skórkę nożem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut.
Z upieczonej cukinii wydrąż miąższ. Umieść w misce i odciśnij z nadmiaru wody.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8732/conversions/vxFG21sbh7g8m4-thumb.webp)
Dodaj czosnek, natkę pietruszki, kumin, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze