Pasta z fasoli i szparagów
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Bardzo zdrowa i pożywna pasta śniadaniowa. Wegetarian nie trzeba do niej przekonywać. Szparagi można zastąpić innymi dodatkami, wedle uznania.
Składniki
3/4 szklanka fasola
10 szt. zielone szparagi
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka oliwa extra virgin
0,5 szt. sok cytryny
1/4 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
5 szt. liście natki pietruszki lub świeżej kolendry (ja użyłam kwiatów kolendry)
Pasta z fasoli i szparagów
Pasta z fasoli i szparagów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy od razu do miski z zimną wodą, odcedzamy. Wrzucamy do blendera razem z fasolą, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty, możecie dolać odrobinę zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami.
Komentarze