Kanapki
Z czym robić kanapki? Do szkoły, do pracy, na wycieczkę, na śniadanie, przekąskę czy kolację – kanapki rządzą! I to w każdym wieku oraz o każdej porze dnia. To...
Czytaj więcej
Z czym robić kanapki?
Do szkoły, do pracy, na wycieczkę, na śniadanie, przekąskę czy kolację – kanapki rządzą! I to w każdym wieku oraz o każdej porze dnia. To na tyle proste, a jednocześnie smakowite połączenie składników, że nie może się nie udać. Do tego ogromny wybór rodzajów pieczywa do kanapek oraz dodatków – to może przyprawiać o zawrót głowy: pieczywo żytnie, pszenne, orkiszowe, razowe, pełnoziarniste, wędliny sery, serki do smarowania, pasty kanapkowe – przepisy są przeróżne, dlatego jeśli szukasz inspiracji, bazuj na zaufanych źródłach Akademii Smaku.
Co na kanapkę?
Najważniejsze, na co trzeba zwrócić uwagę wybierając dodatki do kanapek to skład. Im krótszy i bardziej dla nas zrozumiały, tym lepiej – bo zdrowiej. Najlepsze składniki do kanapek to te domowe, a więc wszelkie pieczone w domu mięsa czy wykonywane samodzielnie pasty kanapkowe. Przepisy na nie znajdziesz u nas. Na początek polecamy prostą i aromatyczną pastę z dodatkiem curry. Bardzo popularnym przepisem są też kanapki z parmezanem i pieczarkami, przypominające w smaku uwielbianą przez większość pizzę. Bardzo zdrowym dodatkiem do kanapek jest też awokado, którego popularność rośnie – może być krojone w plastry albo można wykonać z niego smarowidło. My polecamy zestawienie pasty z awokado z łososiem, palce lizać! Do tego awokado to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne na przykład za budowę komórek nerwowych. To awokado powinno być najczęstszą odpowiedzią na pytanie: z czym zrobić kanapki do szkoły. A jakie Ty masz ulubione połączenie z pieczywem?