


Kasza jaglana jest w Polsce popularna nie tylko wśród wegetarian czy wegan, ale także wśród zdeklarowanych mięsożerców! Nic dziwnego, jest niezwykle pożywna, ma mnóstwo witamin z grupy B, a do tego nie zawiera glutenu! Czas przyrządzić z niej pyszny i zdrowy pasztet.
Przede wszystkim pamiętaj, aby kaszę wypłukać przed gotowaniem (pozbędziesz się dzięki temu gorzkiego posmaku!). Po wypłukaniu, gotuj kaszę, aż wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.
Ugotuj marchew, selera i pietruszkę. Po ostudzeniu, warzywa zetrzyj na tarce lub zblenduj.
Do miski włóż warzywa i wbij dwa jajka. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj, dodając sól, pieprz i zioła.
Przygotuj foremkę (wysmaruj ją uprzednio masłem i ewentualnie bułką tartą). Masę warzywną umieść w foremce.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 50-60 minut.