Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza jaglana jest w Polsce popularna nie tylko wśród wegetarian czy wegan, ale także wśród zdeklarowanych mięsożerców! Nic dziwnego, jest niezwykle pożywna, ma mnóstwo witamin z grupy B, a do tego nie zawiera glutenu! Czas przyrządzić z niej pyszny i zdrowy pasztet.

Składniki

15 dag kaszy jaglanej
1 nieduży seler
1 pietruszka
3 dorodne marchwie
2 małe cebulki
2 jaja
2 łyżki bułki tartej lub otrąb pszennych
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Opis wykonania

Przede wszystkim pamiętaj, aby kaszę wypłukać przed gotowaniem (pozbędziesz się dzięki temu gorzkiego posmaku!). Po wypłukaniu, gotuj kaszę, aż wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.

Ugotuj marchew, selera i pietruszkę. Po ostudzeniu, warzywa zetrzyj na tarce lub zblenduj.

Porada

Pasztet z kaszy jaglanej to doskonała alternatywa dla pasztetów mięsnych, których skład i pochodzenie budzi często wątpliwości. Doskonały dla wegetarian, idealny dla osób pracujących nad masą mięśniową, a także uczulonych na gluten. Smacznego!



Bosh Logo
Bosh

Do miski włóż warzywa i wbij dwa jajka. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj, dodając sól, pieprz i zioła.

Przygotuj foremkę (wysmaruj ją uprzednio masłem i ewentualnie bułką tartą). Masę warzywną umieść w foremce.

Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 50-60 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Polecam, pycha