Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasztet z kaszy jaglanej

Opis wykonania

Kasza jaglana jest w Polsce popularna nie tylko wśród wegetarian czy wegan, ale także wśród zdeklarowanych mięsożerców! Nic dziwnego, jest niezwykle pożywna, ma mnóstwo witamin z grupy B, a do tego nie zawiera glutenu! Czas przyrządzić z niej pyszny i zdrowy pasztet.

  1. Przede wszystkim pamiętaj, aby kaszę wypłukać przed gotowaniem (pozbędziesz się dzięki temu gorzkiego posmaku!). Po wypłukaniu, gotuj kaszę, aż wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.

  2. Ugotuj marchew, selera i pietruszkę. Po ostudzeniu, warzywa zetrzyj na tarce lub zblenduj.

  3. Do miski włóż warzywa i wbij dwa jajka. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj, dodając sól, pieprz i zioła.

  4. Przygotuj foremkę (wysmaruj ją uprzednio masłem i ewentualnie bułką tartą). Masę warzywną umieść w foremce.

  5. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 50-60 minut.