Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z daniem mięsnym, jednak niezwykle popularne stały się również pasztety warzywne. Mistrzowski pasztet z selera z pewnością posmakuje nawet największym mięsożercom!

Składniki

600 g selera
100 g dymki
100 g masła
4 jajka
Sól
1 łyżeczka pieprzu
100 g orzechów włoskich bez skórki
2 ząbki czosnku
50 g siemienia lnianego
100 ml bulionu warzywnego
6 łyżek bułki tartej

Opis wykonania

Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek, orzechy – smażymy całość na płycie grzewczej przez minutę, uważając żeby nie spalić czosnku.

Dodajemy siemię lniane, starty seler i smażymy przez 5 minut. Następnie dolewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 30 minut.

Schładzamy, dodajemy bułkę tartą i jajka. Dokładnie wyrabiamy masę i doprawiamy do smaku.

Przekładamy do foremki i dokładnie ubijamy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 50 minut.

 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych