


Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z daniem mięsnym, jednak niezwykle popularne stały się również pasztety warzywne. Mistrzowski pasztet z selera z pewnością posmakuje nawet największym mięsożercom!
Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek, orzechy – smażymy całość na płycie grzewczej przez minutę, uważając żeby nie spalić czosnku.
Dodajemy siemię lniane, starty seler i smażymy przez 5 minut. Następnie dolewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 30 minut.
Schładzamy, dodajemy bułkę tartą i jajka. Dokładnie wyrabiamy masę i doprawiamy do smaku.
Przekładamy do foremki i dokładnie ubijamy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 50 minut.