Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Kuchnia meksykańska od lat zachwyca swoim smakiem i aromatem smakoszy na całym świecie. Obowiązkowym dodatkiem w jej przypadku do prawie każdego dania jest salsa, czyli sos pod różnymi postaciami. Jednym z najbardziej znanych i uniwersalnych jest Pico de gallo na bazie pomidorów, cebulki i oczywiście ostrej papryczki!

Składniki

3 szt. dojrzałych pomidorów
1/2 szt. czerwonej lub białej cebuli
1 garść kolendry
1 szt. papryczki jalapeno lub kawałek papryczki chilli (ilość zależna od preferowanej ostrości)
1 szt. limonki
do smaku sól i pieprz
nachos lub tortille jako dodatek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
148 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
28.9 g
Błonnik
6.2 g
Białko
10 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Z pomidorów usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę, kolendrę i jalapeno lub chilli drobno posiekaj. Dla ułatwienia możesz użyć do tego rozdrabniacza blendera.

Całość przełóż do miski, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Krok 2

Podanie:

Salsę Pico de gallo można podawać z dowolnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, takimi jak tacos, tortille czy nachosy. Doskonale sprawdzi się również jako orzeźwiający dodatek do mięsnych dań obiadowych czy potraw z grilla.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Robiłam pierwszy raz, bardzo dobre - polecam!
Lalaxo
Moje smaki! ;)