Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Kuchnia meksykańska od lat zachwyca swoim smakiem i aromatem smakoszy na całym świecie. Obowiązkowym dodatkiem w jej przypadku do prawie każdego dania jest salsa, czyli sos pod różnymi postaciami. Jednym z najbardziej znanych i uniwersalnych jest Pico de gallo na bazie pomidorów, cebulki i oczywiście ostrej papryczki!

Składniki

3 szt. dojrzałych pomidorów
1/2 szt. czerwonej lub białej cebuli
1 garść kolendry
1 szt. papryczki jalapeno lub kawałek papryczki chilli (ilość zależna od preferowanej ostrości)
1 szt. limonki
do smaku sól i pieprz
nachos lub tortille jako dodatek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
148 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
28.9 g
Błonnik
6.2 g
Białko
10 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Z pomidorów usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę, kolendrę i jalapeno lub chilli drobno posiekaj. Dla ułatwienia możesz użyć do tego rozdrabniacza blendera.

Całość przełóż do miski, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Krok 2

Podanie:

Salsę Pico de gallo można podawać z dowolnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, takimi jak tacos, tortille czy nachosy. Doskonale sprawdzi się również jako orzeźwiający dodatek do mięsnych dań obiadowych czy potraw z grilla.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Robiłam pierwszy raz, bardzo dobre - polecam!
Lalaxo
Moje smaki! ;)