


Kuchnia meksykańska od lat zachwyca swoim smakiem i aromatem smakoszy na całym świecie. Obowiązkowym dodatkiem w jej przypadku do prawie każdego dania jest salsa, czyli sos pod różnymi postaciami. Jednym z najbardziej znanych i uniwersalnych jest Pico de gallo na bazie pomidorów, cebulki i oczywiście ostrej papryczki!
Przygotowanie:
Z pomidorów usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę, kolendrę i jalapeno lub chilli drobno posiekaj. Dla ułatwienia możesz użyć do tego rozdrabniacza blendera.
Całość przełóż do miski, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Podanie:
Salsę Pico de gallo można podawać z dowolnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, takimi jak tacos, tortille czy nachosy. Doskonale sprawdzi się również jako orzeźwiający dodatek do mięsnych dań obiadowych czy potraw z grilla.