Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wieprzowa pieczeń ze słoniną z pomidorami, mielonymi goździkami, cebulą, marchwią, jagodami jałowca, miodem i piwem. Pieczone warzywa (pomidory i nie tylko) podane wraz z mięsem tworzą niebanalną kompozycję.

Składniki

pomidory
1,7 -1,8 kg pieczeni wieprzowej ze słoniną bez kości
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczka mielonych goździków
200 g małej cebuli
300 g selera
300 g marchwi
jagód jałowca
liście laurowe
gałązki majeranku
gałązki tymianku
1 łyżeczka miodu
0,3 l piwa
1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
nieco zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Podgrzać komorę gotowania. Pomidory ponacinać na krzyż i gotować 2 minuty na parze w perforowanym pojemniku do gotowania. Opłukać zimną wodą, obrać ze skórki i odstawić. Cebulę obrać, pomidory pokroić na ćwiartki, seler i marchew pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać przyprawy, zioła, miód, piwo i bulion w proszku. Ponownie napełnić zbiornik na wodę.Słoninę ponacinać w romby, pieczeń natrzeć solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Pieczeń położyć na ruszcie słoniną do góry i wsunąć do komory gotowania razem z nieperforowanym pojemnikiem do gotowania. Piec przy użyciu programu "Pieczeń z chrupiąca skórką". Mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wyjąć warzywa i zioła z wywaru pieczeniowego. Wywar doprawić solą i pieprzem i ewentualnie zagęścić zagęszczaczem do sosów w proszku. Mięso pokroić i podawać z sosem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C,podgrzać piekarnik, pomidory 2 minuty, program automatyczny: "Wieprzowina", "Pieczeń z chrupiącą skórką, świeża” w zależności od wagi ok. 100-130 minut.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
wyszła bardzo soczysta