Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wieprzowa pieczeń ze słoniną z pomidorami, mielonymi goździkami, cebulą, marchwią, jagodami jałowca, miodem i piwem. Pieczone warzywa (pomidory i nie tylko) podane wraz z mięsem tworzą niebanalną kompozycję.

Składniki

pomidory
1,7 -1,8 kg pieczeni wieprzowej ze słoniną bez kości
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczka mielonych goździków
200 g małej cebuli
300 g selera
300 g marchwi
jagód jałowca
liście laurowe
gałązki majeranku
gałązki tymianku
1 łyżeczka miodu
0,3 l piwa
1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
nieco zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Podgrzać komorę gotowania. Pomidory ponacinać na krzyż i gotować 2 minuty na parze w perforowanym pojemniku do gotowania. Opłukać zimną wodą, obrać ze skórki i odstawić. Cebulę obrać, pomidory pokroić na ćwiartki, seler i marchew pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać przyprawy, zioła, miód, piwo i bulion w proszku. Ponownie napełnić zbiornik na wodę.Słoninę ponacinać w romby, pieczeń natrzeć solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Pieczeń położyć na ruszcie słoniną do góry i wsunąć do komory gotowania razem z nieperforowanym pojemnikiem do gotowania. Piec przy użyciu programu "Pieczeń z chrupiąca skórką". Mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wyjąć warzywa i zioła z wywaru pieczeniowego. Wywar doprawić solą i pieprzem i ewentualnie zagęścić zagęszczaczem do sosów w proszku. Mięso pokroić i podawać z sosem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C,podgrzać piekarnik, pomidory 2 minuty, program automatyczny: "Wieprzowina", "Pieczeń z chrupiącą skórką, świeża” w zależności od wagi ok. 100-130 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
wyszła bardzo soczysta