Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczeń wieprzowa ze słoniną

Opis wykonania

Wieprzowa pieczeń ze słoniną z pomidorami, mielonymi goździkami, cebulą, marchwią, jagodami jałowca, miodem i piwem.

Podgrzać komorę gotowania. Pomidory ponacinać na krzyż i gotować 2 minuty na parze w perforowanym pojemniku do gotowania. Opłukać zimną wodą, obrać ze skórki i odstawić. Cebulę obrać, pomidory pokroić na ćwiartki, seler i marchew pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dodać przyprawy, zioła, miód, piwo i bulion w proszku. Ponownie napełnić zbiornik na wodę.Słoninę ponacinać w romby, pieczeń natrzeć solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Pieczeń położyć na ruszcie słoniną do góry i wsunąć do komory gotowania razem z nieperforowanym pojemnikiem do gotowania. Piec przy użyciu programu "Pieczeń z chrupiąca skórką". Mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wyjąć warzywa i zioła z wywaru pieczeniowego. Wywar doprawić solą i pieprzem i ewentualnie zagęścić zagęszczaczem do sosów w proszku. Mięso pokroić i podawać z sosem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C,podgrzać piekarnik, pomidory 2 minuty, program automatyczny: "Wieprzowina", "Pieczeń z chrupiącą skórką, świeża” w zależności od wagi ok. 100-130 minut.