Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona.

Składniki

200 g kaszy gryczanej prażonej
1 szt. biała cebula
500 g kapusty
czosnek mielony do smaku
2 szt. jajka
4 łyżka bułki tartej
600 ml bulionu
sól himalajska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
garść świeżego oregano
2 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
70 ml oleju rzepakowego

Opis wykonania

Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę, podsmażamy ją ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby kasza została przykryta. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Kasza powinna wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy jej miękkość. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, na którym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy. Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy, przykrywamy folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 190°C. 15 min. przed końcem pieczenia ściągamy folię, a wierzch smarujemy olejem za pomocą pędzla. Gorącą pieczeń kroimy na plastry i podajemy z sosem serowym lub pieczarkowym. Smakuje również na zimno
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych