Pieczeń z łopatki cielęcej
6 porcje
240 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Pieczeń z łopatki cielęcej
Pieczeń z łopatki cielęcej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łopatkę cielęcą oczyszczamy z grubszych błon.
Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem, formując prostokąt.
Przyprawiamy z jednej strony solą, pieprzem, słodką papryką i roztartym czosnkiem.
Zwijamy w rulon i zawiązujemy grubą dratwą – odstawiamy na noc do lodówki.
W szerokim garnku rozgrzewamy masło i dokładnie obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia podlewamy delikatnie winem, wydobywając kolor z mięsa.
Dodajemy gorący bulion, tymianek, grzyby i dusimy mięso do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, przekładamy na deskę, rozsznurowujemy i zawijamy w folię spożywczą, formując wałek o średnicy 6 cm.
Porada
Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.
Odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny, aż pieczeń stężeje.
Pozostały sos redukujemy do 50% objętości i dodajemy śmietankę. Gotujemy na małej mocy płyty grzewczej, aż sos będzie gęsty.
Doprawiamy do smaku solą.
Schłodzone mięso kroimy w plastry o grubości 2 cm, układamy w brytfannie i zalewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160°C na 10 minut.
Podajemy z kluskami.
Komentarze