Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczeń z łopatki cielęcej

Opis wykonania

Pieczeń można podać na wiele sposobów, rzadko jednak decydujemy się na cielęcinę. Warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by przygotować to niezwykle aromatyczne i delikatne mięso, którego smak wzbogacają suszone borowiki.

Pieczeń z łopatki cielęcej   - krok 1

Łopatkę cielęcą oczyszczamy z grubszych błon.

Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem, formując prostokąt.

Przyprawiamy z jednej strony solą, pieprzem, słodką papryką i roztartym czosnkiem.

Zwijamy w rulon i zawiązujemy grubą dratwą - odstawiamy na noc do lodówki.

Pieczeń z łopatki cielęcej   - krok 2

W szerokim garnku rozgrzewamy masło i dokładnie obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia podlewamy delikatnie winem wydobywając kolor z mięsa.

Dodajemy gorący bulion, tymianek, grzyby i dusimy mięso do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, przekładamy na deskę, rozsznurowujemy i zawijamy w folię spożywczą, formując wałek o średnicy 6 cm.

Pieczeń z łopatki cielęcej   - krok 3

Odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny, aż pieczeń stężeje.

Pozostały sos redukujemy do 50% objętości i dodajemy śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos będzie gęsty.

Doprawiamy do smaku solą.

Pieczeń z łopatki cielęcej   - krok 4

Schłodzone mięso kroimy w plastry o grubości 2 cm, układamy w brytfannie i zalewamy sosem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160C na 10 minut.

Podajemy z kluskami.