Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Pieczeń można podać na wiele sposobów, rzadko jednak decydujemy się na cielęcinę. Warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by przygotować to niezwykle aromatyczne i delikatne mięso, którego smak wzbogacają suszone borowiki.

Składniki

1,2 kg - łopatki cielęcej
300 ml - śmietany 30%
50 g - masła klarowanego
1 łyżka - tymianku świeżego
4 ząbki - czosnku
400 ml - bulionu
100 ml - białego wina
50 g - borowików suszonych, namoczonych i pokrojonych w paski
- sól, pieprz
1 łyżeczka - słodkiej papryki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
725.5 kcal
Tłuszcz
55.2 g
Węglowodany
5.4 g
Błonnik
3.2 g
Białko
3.5 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Łopatkę cielęcą oczyszczamy z grubszych błon.

Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem, formując prostokąt.

Przyprawiamy z jednej strony solą, pieprzem, słodką papryką i roztartym czosnkiem.

Zwijamy w rulon i zawiązujemy grubą dratwą – odstawiamy na noc do lodówki.

W szerokim garnku rozgrzewamy masło i dokładnie obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia podlewamy delikatnie winem, wydobywając kolor z mięsa.

Dodajemy gorący bulion, tymianek, grzyby i dusimy mięso do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, przekładamy na deskę, rozsznurowujemy i zawijamy w folię spożywczą, formując wałek o średnicy 6 cm.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.

Bosh Logo
Bosh

Odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny, aż pieczeń stężeje.

Pozostały sos redukujemy do 50% objętości i dodajemy śmietankę. Gotujemy na małej mocy płyty grzewczej, aż sos będzie gęsty.

Doprawiamy do smaku solą.

Schłodzone mięso kroimy w plastry o grubości 2 cm, układamy w brytfannie i zalewamy sosem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160°C na 10 minut.

Podajemy z kluskami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych