Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pieczeń można podać na wiele sposobów, rzadko jednak decydujemy się na cielęcinę. Warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by przygotować to niezwykle aromatyczne i delikatne mięso, którego smak wzbogacają suszone borowiki.

Składniki

1,2 kg - łopatki cielęcej
300 ml - śmietany 30%
50 g - masła klarowanego
1 łyżka - tymianku świeżego
4 ząbki - czosnku
400 ml - bulionu
100 ml - białego wina
50 g - borowików suszonych, namoczonych i pokrojonych w paski
- sól, pieprz
1 łyżeczka - słodkiej papryki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
725.5 kcal
Tłuszcz
55.2 g
Węglowodany
5.4 g
Błonnik
3.2 g
Białko
3.5 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

1

Łopatkę cielęcą oczyszczamy z grubszych błon.

Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem, formując prostokąt.

Przyprawiamy z jednej strony solą, pieprzem, słodką papryką i roztartym czosnkiem.

Zwijamy w rulon i zawiązujemy grubą dratwą – odstawiamy na noc do lodówki.

2

W szerokim garnku rozgrzewamy masło i dokładnie obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia podlewamy delikatnie winem, wydobywając kolor z mięsa.

Dodajemy gorący bulion, tymianek, grzyby i dusimy mięso do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, przekładamy na deskę, rozsznurowujemy i zawijamy w folię spożywczą, formując wałek o średnicy 6 cm.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.



Bosh Logo
Bosh
3

Odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny, aż pieczeń stężeje.

Pozostały sos redukujemy do 50% objętości i dodajemy śmietankę. Gotujemy na małej mocy płyty grzewczej, aż sos będzie gęsty.

Doprawiamy do smaku solą.

4

Schłodzone mięso kroimy w plastry o grubości 2 cm, układamy w brytfannie i zalewamy sosem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160°C na 10 minut.

Podajemy z kluskami.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Świetny przepis mięso rozpadające się w ustach i delikatny smak grzybków