Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczona makrela z tymiankiem i brokułami

Pieczona makrela z tymiankiem i brokułami
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kilka lat temu odkryłem makrele, każdy ją zna i w większości w wersji wędzonej – ja polecam kupować surową i piec, na grillu lub w piekarniku.

Składniki

2-3 szt. makrela świeża
5-6 szt. ziemniaki obgotowane
3 szt. pomidory
1 szt. brokuł
oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka tymianek świeży
pieprz
sól

Opis wykonania

Obgotowane ziemniaki kroimy w plastry, naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy plastry ziemniaków tak by całe naczynie było pokryte skrapiamy oliwą. Kroimy w plastry pomidory luźno rozkładamy na ziemniakach podobnie jak z ziemniakami skrapiamy. Makrelom obcinamy głowy i delikatnie nacinamy skórę. W środku rybę solimy, pieprzymy – z zewnątrz smarujemy oliwą i także doprawiamy solą i pieprzem. Do środka ryby wkładamy po solidnej gałązce tymianku. Pozostałe zioło obrywamy z listków i posypujemy z zewnątrz głównie w miejscach gdzie skóra ma nacięcia. Gotujemy (ja gotowałem na parze) kilka różyczek brokułów na półtwardo – około 5-10 minut. Rybę doprawioną układamy na ziemniakach i przybieramy różyczkami brokuła. Do piekarnika 180 stopni około 20 minut – pieczemy aż rybka zacznie delikatnie brązowieć. Podajemy z zapieczonymi ziemniakami i pieczonym pomidorem oraz różyczką brokuła. Prosto, szybko i zdrowo.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych