Pieczona makrela z tymiankiem i brokułami
3 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Pieczona makrela z tymiankiem i brokułami
Pieczona makrela z tymiankiem i brokułami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obgotowane ziemniaki kroimy w plastry, naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy plastry ziemniaków tak by całe naczynie było pokryte skrapiamy oliwą. Kroimy w plastry pomidory luźno rozkładamy na ziemniakach podobnie jak z ziemniakami skrapiamy.
Makrelom obcinamy głowy i delikatnie nacinamy skórę. W środku rybę solimy, pieprzymy – z zewnątrz smarujemy oliwą i także doprawiamy solą i pieprzem. Do środka ryby wkładamy po solidnej gałązce tymianku. Pozostałe zioło obrywamy z listków i posypujemy z zewnątrz głównie w miejscach gdzie skóra ma nacięcia.
Gotujemy (ja gotowałem na parze) kilka różyczek brokułów na półtwardo – około 5-10 minut. Rybę doprawioną układamy na ziemniakach i przybieramy różyczkami brokułu. Do piekarnika 180 stopni około 20 minut – pieczemy aż rybka zacznie delikatnie brązowieć. Podajemy z zapieczonymi ziemniakami i pieczonym pomidorem oraz różyczką brokułu. Prosto, szybko i zdrowo.
Komentarze